06.12.2010

InkScape – Přechod na open source tvorbu

Inkscape je multiplatformní aplikace pro vektorový design. Ideální pro tvorbu log, plakátů, internetových stránek nebo GUI designu. Dokáže pracovat s barevnými profily importovat i exportovat do různých formátů. Nabízí vysoký počet filtrů a efektů.

Proč open source

Myšlenka open source je stále atraktivnější téma nejen v IT technologiích. Neustále vzniká čím dál více svobodných aplikací, kolem kterých se vyskytuje široká komunita lidí, a proto se open source stává stále viditelnějším konkurentem na trhu. Myslím, že i v digitálním umění tvoří open source základní a hodně silný stavební kámen, bez kterého by nevznikaly zajímavé projekty. Taky v počítačové grafice nám open source nabízí i alternativy aplikací pro tvorbu grafického designu. Jedním je i velice příjemná multiplatformní aplikace inkscape. Díky GNU licenci můžeme aplikaci kdykoliv zdarma stáhnout a nainstalovat na jakýkoliv počítač a nemusíme tak řešit právní záležitosti užití. Rozsáhlé komunita lidí nám poskytuje kvalitní podporu a mnoho potřebných informací pro používání softwaru. Je pravdou, že inkscape v současnosti asi nedokáže konkurovat svým komerčním kolegům, jako jsou například Adobe illustrator, či Corel draw. Přesto je však mocným nástrojem, který je v některých ohledech i uživatelsky příjemnější, než jeho konkurenti. Musíme si uvědomit, že v poměru cena výkon dosahuje inkscape neuvěřitelných výsledků oproti například Adobe illustrator, jehož cena jedné licence může být až kolem 20 000kč. Myslím, že open sourcové alternativy grafických aplikací jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí svobodně tvořit, nechtějí investovat peníze do drahých licencí a nepotřebují mít výstupy kvalitních reklamních agentur. Jsou určeny pro nadšence nebo programátory, kteří chtějí dodat svému kódu kvalitní grafické prostředí a nemusí kvůli tomu porušovat licenční podmínky softwarových gigantů.

Ikscape – úvod

Inkscape je multiplatformní aplikace pro vektorový design. Ideální pro tvorbu log, plakátů, internetových stránek nebo GUI designu. Dokáže pracovat s barevnými profily importovat i exportovat do různých formátů. Nabízí vysoký počet filtrů a efektů. Inkscape má několik výhod i nevýhod, které mu ubírají na kráse. Jednou je pomalé vykreslování objektů. Pokud na objekt přiřadíme několik filtrů, jeho vykreslování se rapidně zpomalí. Slibují, že problém bude vyřešen v následující verzi 0.5, která bude používat k vykreslování knihovny cairo. Ty by mohli vše zásadně zrychlit . Nevýhodou je absence tiskové přípravy souboru. Chceme-li například vytvořit tiskovinu a přidat k ní spadávku, či ořezové značky, narazíme na problém, který musíme řešit změnou rozměru plochy a ručně vytvořených značek. Jeho silnou stránkou je však příjemná práce s vektory, která podle mého názoru v praktičnosti předbíhá i Adobe illustrator.

Inkscape- uživatelské rozhraní

Po spuštění verze 0.48 se na širokoúhlém monitoru automaticky spustí poskládání oken podle nastavení vzoru wide. Objeví se několik panelů doslova s obrovskými ikonami. Vždy bude na uživateli jak a co si nastaví a co je pro něj příjemné. Doporučuji však nastavit všechny ikony na „smaller“ a používat poskládání oken s názvem „výchozí“ (default). Při práci jsem rád za každý prostor, který zvětší pracovní plochu, a proto menší ikony jsou mnohem praktičtější. Vše však záleží na velikosti monitoru. Dva panely na pravé vertikální straně nejsou moc šťastné řešení. I když se mlže zdát, že je lépe, když má uživatel širokoúhlého notebooku větší výšku plochy. Opak je pravdou. Po otevření panelu vlastnosti objektu se nám pracovní plocha horizontálně zúží a v dané chvíli jsme rádi za každý prostor, který nám naopak šířku zvětší.

Inkscape -funkce

Inkscape nabízí celkem 19 nástrojů v levém panelu. Od označení přes tvorbu dynamické linky až po vývoj diagramů. Každý nástroj pak má mnoho dalších parametrů, které jej upravují. Dobrá je vlastnost pamatování si předešlého nastavení. Takže můžeme vytvářet objekty se stejnými vlastnostmi jako měl ten předešlý. Nejpříjemnějším prvkem celé aplikace je práce s vektory. Po označení bodů se objeví táhla, které jsou dostatečně veliké a lze s nimi lehce pracovat. Pomohl i kurzor, který je při výběru bodů ostřejší. Velice příjemně jsou vyřešeny vlastnosti objektu. Když opomeneme veliké rozměry okna. Táhla pro transparentnost i přechody jsou dobře řešeny. Škoda jen že jako uživateli notebooku nezbývá více místa pro pracovní plochu. Program disponuje mnoha možnostmi, které jsou však mnohdy schované pod textovým tlačítkem. Záleží však na uživateli kolik trpělivosti stráví vyhledáváním potřebné funkce. Inkscape disponuje taky velkým množstvím filtrů a efektů, které můžeme na objekty aplikovat. Ovšem každý efekt dokáže procesor značně vytížit. Co si nemůžu vynachválit je export dvěma kliknutími vybraného objektu do obrázku png. Při webdesignu takhle funkce dokáže ušetřit mnoho času s rozstříháváním layoutu. Trochu mě však mrzí, že export nemá více parametrů exportu. Inkscape ukládá své soubory do formátu svg, což je standardní formát pro vektorové soubory. Výhodou svg je, že jej můžeme otevřít snad všude. Dokonce i html5 podporuje vykreslování formátu svg. Program taky trochu zaostává v praci s fonty. Pokud bychom chtěli sázet text, budeme omezeni nedostatkem možností sazby. Můžeme si vybrat font, jeho velikost, řez, rozpal písmen a slov, velikost řádku a zarovnání na praporek. Co však postrádám je odsazení odstavce a hlavně odrážky. Hodně by ulehčilo práci pokud bychom si mohli nastavovat styly písma a taky propojení textu do více sloupců.

Závěr

Protože jsem open sourcovy nadšenec hodnotím inkscape velice kladně. Doufám, že s příchodem nových verzí nedostatky dožene a příjemně překvapí své uživatele. Věřím, že má díky své rozsáhlé komunitě jisté místo ve světě vektorových programů. Je taky možné, že některé připomínky o kterých jsem psal jsou lehce řešitelné stáhnutím pluginu nebo obdobným způsobem. Tvorba komunity je rozsáhlá a není možné si držet o všem přehled.

Klady

  • Příjemná práce s vektory
  • Vše zdarma
  • Mnoho funkcí a filtrů
  • Práce s SVG
  • Jednoduchý export do PNG

Zápory

  • Pomalé vykreslování
  • Někdy zbytečně obrovské GUI
  • Nedostatek funkcí pro práci s písmem

Další open source aleternativy

SK1

Xara Xtreme

Skencil

Scribus